Persontilpasset medisin er å tilpasse behandlingen etter pasientens egenskaper. Hver pasient har ulike egenskaper og responderer ulikt på behandling. Bli med i vår spennende nasjonale studie for å øke kunnskap om hvordan man kan skreddersy oppfølgingen av pasienter med høyt blodtrykk.
Om IDA-studien
IDA-studien utgår fra forskningsmiljøet ved Enhet for indremedisinsk forskning ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og samarbeider med ledende blodtrykksforskere i Norge samt med fastleger. Prosjektleder er professor Dr. med Morten Rostrup.
IDA-studien er offentlig finansiert, og foregår ved universitetssykehusene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Vi undersøker deltakere som har ukontrollert høyt blodtrykk (≥140/90) til tross for at de har fått foreskrevet 2 eller flere blodtrykksmedisiner.
Pasientinklusjon i studien er pågående, og vil fortsette ut 2021.
Hva innebærer det å delta?
Blodtrykket følges med 1–6 besøk over en periode på inntil 6 mnd, de fleste er med i 2 besøk
Detaljert kartlegging av årsaker til høyt blodtrykk
Tett oppfølging av lege med grundig medisinsk undersøkelse, bl.a. ultralydundersøkelse av hjertet
Fokus på bivirkninger av blodtrykksmedisiner
Blodtrykket justeres individuelt ut ifra funn
Det er ingen egenandel og kort ventetid
Bidrar til økt kunnskap om persontilpasset blodtrykksbehandling
Høyt blodtrykk
Høyt blodtrykk rammer 40 % av verdens voksne befolkning og er den viktigste enkeltårsaken til hjerte- og karsykdommer som effektivt kan behandles. I følge europeiske retningslinjer er behandlingsmålet å senke blodtrykket til <140/90mmHg. Til tross for medikamentell behandling, er det svært mange som ikke oppnår dette behandlingsmålet. Disse pasientene har såkalt ukontrollert høyt blodtrykk og vedvarende forhøyet risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Denne pasientgruppen vil dra stor nytte av optimalisert og individualisert behandling.
Målet med IDA-studien er å bidra til redusert sykelighet og død, gjennom å undersøke bakenforliggende årsakene til manglende effekt på legemiddelbehandling, samt å kartlegge hvordan blodtrykksbehandling kan optimaliseres individuelt.